Wyrzucanie jedzenia to strata pieniędzy, czasu i wysiłku włożonego w zakupy i gotowanie. Wiele z nas robi to w pełni nieświadomie - coś “schowa” się w lodówce a data ważności minie. Warto jednak wiedzieć, że kilka prostych nawyków potrafi mocno ograniczyć wyrzucanie jedzenia. Najważniejsza będzie w tym wszystkim dobra organizacja.
Plan zakupów
Zacznij od planu na kilka posiłków, ale zostaw miejsce na spontaniczne wyjście czy zmianę planów. Sprawdź, co już masz w domu i dopiero wtedy dopisz brakujące składniki. Dzięki temu kupujesz mniej na wszelki wypadek. To bardzo ważne, bo to właśnie niepotrzebne produkty kupione na zapas najczęściej lądują w koszu.
Domowa lista
Trzymaj jedną, stałą listę na lodówce lub w telefonie. Dopisuj produkty, gdy się kończą, a przed wyjściem do sklepu usuń to, co już niepotrzebne. Pamiętaj, że lista ogranicza zakupy i redukuje impulsywne wrzucanie kolejnych produktów do koszyka.
Terminy ważności
Warto również mieć świadomość, że istnieje różnica pomiędzy oznaczeniem “najlepiej spożyć przed”, a “należy spożyć do”. W pierwszym przypadku producent narzuca datę, w której może zagwarantować pełną jakość produktu. W drugim jednak przypadku, istnieje spore prawdopodobieństwo, że po upływie terminu produkt będzie niezdatny do spożycia.
Staraj się jednak samodzielnie weryfikować stan produktu. Jeżeli wygląda i pachnie normalnie, to możesz go śmiało spożyć. Często daty ważności wpisywane są na zapas i ich przekroczenie nie musi być równoznaczne z niezdatnością do spożycia produktu.
Lodówka i porządek
Ustaw niższe półki na produkty do szybkiego zużycia i opisuj pojemniki datą. Układaj jedzenie w przezroczystych pojemnikach, aby wszystko było widoczne. Regularnie rób przegląd półek i planuj posiłek z tego, co trzeba zjeść jako pierwsze - tak samo jak fani piłki nożnej robią przegląd jak wygląda kod Promocyjny Fortuna.
Zamrażarka pod ręką
Mroź pieczywo w kromkach, mięso w małych porcjach, sosy w kubeczkach. Wystarczy opisać zawartość i datę, by łatwo z tego korzystać. Rozmrażaj w lodówce albo wykorzystuj mrożonki od razu na patelni. To prosta skarbonka czasu i pieniędzy.
Jedzenie na wynos
Jeśli wiesz, że nie zdążysz zjeść lunchu, spakuj go do pudełka i weź ze sobą. W domu trzymaj kilka czystych pojemników w jednym miejscu, aby łatwo po nie sięgać. Dzięki temu nie będziesz marnować jedzenia, a dodatkowo oszczędzisz na jedzeniu na mieście.
