restauracjaapteka.pl
News

Jak powstrzymać marnowanie jedzenia?

Liliana Michalska.

2 grudnia 2025

Jak powstrzymać marnowanie jedzenia?

Wyrzucanie jedzenia to strata pieniędzy, czasu i wysiłku włożonego w zakupy i gotowanie. Wiele z nas robi to w pełni nieświadomie - coś “schowa” się w lodówce a data ważności minie. Warto jednak wiedzieć, że kilka prostych nawyków potrafi mocno ograniczyć wyrzucanie jedzenia. Najważniejsza będzie w tym wszystkim dobra organizacja.

Plan zakupów

Zacznij od planu na kilka posiłków, ale zostaw miejsce na spontaniczne wyjście czy zmianę planów. Sprawdź, co już masz w domu i dopiero wtedy dopisz brakujące składniki. Dzięki temu kupujesz mniej na wszelki wypadek. To bardzo ważne, bo to właśnie niepotrzebne produkty kupione na zapas najczęściej lądują w koszu.

Domowa lista

Trzymaj jedną, stałą listę na lodówce lub w telefonie. Dopisuj produkty, gdy się kończą, a przed wyjściem do sklepu usuń to, co już niepotrzebne. Pamiętaj, że lista ogranicza zakupy i redukuje impulsywne wrzucanie kolejnych produktów do koszyka.

Terminy ważności

Warto również mieć świadomość, że istnieje różnica pomiędzy oznaczeniem “najlepiej spożyć przed”, a “należy spożyć do”. W pierwszym przypadku producent narzuca datę, w której może zagwarantować pełną jakość produktu. W drugim jednak przypadku, istnieje spore prawdopodobieństwo, że po upływie terminu produkt będzie niezdatny do spożycia.

Staraj się jednak samodzielnie weryfikować stan produktu. Jeżeli wygląda i pachnie normalnie, to możesz go śmiało spożyć. Często daty ważności wpisywane są na zapas i ich przekroczenie nie musi być równoznaczne z niezdatnością do spożycia produktu.

Lodówka i porządek

Ustaw niższe półki na produkty do szybkiego zużycia i opisuj pojemniki datą. Układaj jedzenie w przezroczystych pojemnikach, aby wszystko było widoczne. Regularnie rób przegląd półek i planuj posiłek z tego, co trzeba zjeść jako pierwsze - tak samo jak fani piłki nożnej robią przegląd jak wygląda kod Promocyjny Fortuna.

Zamrażarka pod ręką

Mroź pieczywo w kromkach, mięso w małych porcjach, sosy w kubeczkach. Wystarczy opisać zawartość i datę, by łatwo z tego korzystać. Rozmrażaj w lodówce albo wykorzystuj mrożonki od razu na patelni. To prosta skarbonka czasu i pieniędzy.

Jedzenie na wynos

Jeśli wiesz, że nie zdążysz zjeść lunchu, spakuj go do pudełka i weź ze sobą. W domu trzymaj kilka czystych pojemników w jednym miejscu, aby łatwo po nie sięgać. Dzięki temu nie będziesz marnować jedzenia, a dodatkowo oszczędzisz na jedzeniu na mieście.

Oceń artykuł

Ocena: 4.00 Liczba głosów: 1
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-outline

Tagi

wyrzucanie jedzenia
/
artykuł sponsorowany
Autor Liliana Michalska
Liliana Michalska

Nazywam się Liliana Michalska i od ponad dziesięciu lat zajmuję się kulinariami, łącząc pasję do gotowania z wiedzą na temat zdrowego odżywiania. Posiadam wykształcenie gastronomiczne oraz doświadczenie w pracy w renomowanych restauracjach, co pozwoliło mi zdobyć umiejętności w zakresie tworzenia różnorodnych przepisów oraz odkrywania lokalnych smaków. Moim celem jest inspirowanie innych do odkrywania radości z gotowania oraz promowanie zdrowego stylu życia. W swoich tekstach staram się przekazywać nie tylko sprawdzone przepisy, ale także wiedzę na temat wartości odżywczych składników, co ułatwia czytelnikom podejmowanie świadomych wyborów kulinarnych. Pisząc dla restauracjaapteka.pl, pragnę dzielić się moją pasją i doświadczeniem, a także promować autentyczność i jakość w kuchni. Wierzę, że każdy posiłek to nie tylko sposób na zaspokojenie głodu, ale także okazja do odkrywania nowych smaków i tradycji kulinarnych.

Napisz komentarz

Polecane artykuły

Jak powstrzymać marnowanie jedzenia?